Sladko - slaný salát? Jahody + Rukola

Je zima a já se opět těším na léto. Na sjezdovce už přemýšlím, kam pojedu na vodu a v létě kam na lyže. Připomenout to léto si můžu trochu i sladko - slaným salátem z jahod a rukoly. Když jsem to slyšel poprvé, trochu mi otrnul jazyk z rukoly a sbíhali se mi sliny na sladké červené sladké jahody. Proč nezkusit něco nového? A kombinace sladké a slané je moje oblíbená, tak jsem do toho šel a udělal si jahodovo rukulový sladko-slaný salát. A výsledek? Hmmmmmm...

Vlastně to je asi první příspěvek o jídle, který sem na blog dávám. A jsem rád, že to je zrovna salát, protože po tom se můžu utlouct. 

Tenhle salát je lehký, má dostatek proteinů, zdravých mastných kyselin a trošičku i vitamínu C. Tak si jej zkuste udělat sami. Zde jsou dvě kombinace, co šmakujou mě. 

Co na salát sladko slaný jahody / rukola salát potřebujete: 

  • 2 plné dlaně umyté rukoly (75 - 100 g)
  • 1 misku umytých a na plátky nakrájených jahod (tak aby jich nebylo více jak rukoly)
  • 2 kávové lžičky piniových oříšků (náhražkou mohou být slunečnicová semínka)  
  • špetka mořské  / himalájské soli 
  • špetka mletého pepře (pro pestrobarevnost trojkombinace červeného, zeleného a černého pepře)
  • 1 a 1/2 lžíce olivového extra panenského oleje

EXTRA

  • pár vlašských ořechů
  • 5 kostek nakrájené fety nebo balkánského sýra

Příprava sladko slaného jahody / rukola salátu

Umyjte jahody a rukolu, jahody nakrájejte na plátky a dejte do mísy na salát. Pokud máte piniové oříšky - lehce do zlatova opražte na pánvi na kapce olivového oleje, pokud ne, vynechte. Promíchejte v míse omyté a nakrájené jahody, slunečnicová / do zlatova opražené piniové oříšky, pepř. Posypeme špetkou Himalájské / Mořské soli, pokapte zlehka olivovým olejem a celé promíchejte.

EXTRA

Pro fajnšmekry: můžete ještě přidat vlašské ořechy a fetu/balkánský sýr. Rustikálně  - Cca 5 ořechů a 5 kostek sýra/fety, nebo společně rozdrtíte a směs rozsypete na již zamíchaný salát až na konci, když salát podáváte. Nicméně to s tímto EXTRA nepřežeňte množstvím, ať to nepřebyje chuť jahod a rukoly.



Pak mi dejte do komentáře vědět, jak smakovalo:-)

Přidat.eu záložku Print

Vítejte na mém blogu! Jmenuji se Jaromír a jsem autorem tohoto blogového vesmíru o technologiích 21. století, moderní architektuře, sci-fi, filmových novinách, alternativních přístupech a jiných zajímavostech. Přeji hezké počtení a díky za případné komentáře!

0 komentářů: