Coca Cola - víte, co vůbec pijete?

Coca Cola je jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších nápojů na světě. Koupíte jí kdekoli na světě a kolikrát je levnější než voda, Česká republika je klasickým příkladem. Z čeho se však Coca Cola dnes vyrábí? Omamné narkotikum Coca se jako přísada do Coca Coly již pěknou řadu let nedává, i když pokud se podíváte na její složení, zůstáváte až úžasem stát,  Jaké ingredience v ní najdete.


Přemýšleli jste někdy co všechno je v Coca Cole? Co se děje s Coca Colou ve vašem žaludku?

Po 10 minutách: Deset lžiček cukru, které obsahuje jedna sklenice koly zapříčiní devastující "útok cukru" na váš organizmus. Jediný důvod, proč vše co kola obsahuje okamžitě nevyzvracíte, je kyselina fosforečná, která potlačuje působení cukru ve vašem žaludku. To je důvod, proč se doporučuje pít kolu po lžičkách, aby se vám sklidnil žaludek (žaludeční šťávy).

Po 20 minutách: Úroveň inzulínu v krvi vyskočí a játra začnou převádět všechen cukr z koly na tuk.

Po 40 minutách: Trávení kofeinu je konečně u konce. Zorničky se rozšíří. Krevní tlak se zvýší, protože játra rozvádí ro krevního řečiště více cukru. Receptory adenosinu se zablokují a zabrání nám se cítit ospalí.

Po 45 minutách: Tělo zváší produkci hormonu dopaminu, který stimuluje v mozku centrum potěšení. Stejným způsobem pracuje heroin, když jej požijeme.

Po 1 hodině: Kyselina fosforečná začne na sebe vázat vápník, hořčík a zinek. Ta i přehlcuje metabolismus našeho těla.

Po 1 hodině: Do hry vstupuje účinek diurézy (vylučování). Vápník, hořčík a zinek jsou odstraněny z organizmu. Tyto prvky máme v kostech, stejně jako sodík. V této dodě na nás kola má účinek takový, že jsme buď podráždění nebo utlumení. A zde je ještě jedna věc. Všechnu vodu, kterou jsm,e pozřeli v kole, vyloučíme v moči. Už víte, proč se vám chce po kole na záchod?

No a když už si dáváte tu nádherně vychlazenou plechovku koly a vychutnáváte si onu nepopiratelnou svěžest, víte, jaký "chemický" umělý koktail si lijete do krku?

Anatomie Coca Coly Light

Aktivní složkou Coca Coly je kyseliny fosforečná. Vzhledem ke své kyselosti musí být cisterny pro  transportkocentrátu kyseliny fosforečné specielně upraveny jako pro vysoce korozivní materiál. Pojďme se podívat na anatomii Coca Cole, na jeden z nejvíce inzerovaných produktů společnosti Coca Cola Co. - Coca Coal Light bez kofeinu.

Tento nápoj obsahuje sycenou vodu, E150D, E952, E951, E338, E330, aroma, E211. Koukněme se na jednodlivé ingrediencie tohoto nápoje 20. století detailněji.

Sycená voda  

To je samozřejmě voda s bublinkama. Voda s bublinkama vyvolává žaludeční sekreci, zvyšuje kyselost žaludečních šťav a podporuje plynnatost - podporuje tvorbu spousty plynů. Mimochodem, pramenitá voda se nepoužívá, ale voda filtrovaná, tedy čištěná.

E150D – potravinářské barvivo

Přidává se potravinářské barvivo E150D získává při specielné teplotě při zpracovávání cukru s nebo bez přidání chemických činidel. V případě coca Coly je příměsí i síran amonný.

E952 – Cyklamát sodný

Cyklamát sodný je náhražka cukru, je to chemická látka, nasládlé chuti, asi 200x sladčí než cukr a je používán jako potravinářské umělé sladidlo. Trocha zajímavosti: V roce 1969 byl cyklamát sodný zakázán FDA, protože stejně jako sacharin a aspartam je příčinou rakoviny močového měchýře. V roce 1975 se tento zákaz objevil i v Japonsku, Jižní Korei a Singapuru. V roce 1979 jej znovu povolila cyklamáty přímo WHO (Světová zdravotní organizace) a prohlásila je za bezpečné (kdo ví proč?).

E950 – acesulfame draselný 

200 krát sladčí než samotný cukr, obsahující methyl ether, který zhoršuje funkci kardiovaskulárního systému. Stejně tak, že obsahuje kyselinu asparaginová, která může také způsobit vliv na vaši nervovou soustavu a po určité době může vést k závislosti. Acesulfam je špatně rozpustí a nedoporučuje se k užití u dětí a těhotných žen.

E951 – Aspartame

Náhražka cukru pro diabetiky, je chemicky nestabilní: při zvýšené teplotě se rozkládá na methanol a fenylalaninu. Methanol je velmi nebezpečný: 5-10ml může způsobit zničení zrakového nervu a následně vede k nevratné slepotě. V teplých nealkoholických nápojích se aspartam transformuje do formaldehydu, který je velmi silný karcinogen. Otrava aspartamem může způsobit: bezvědomí, bolesti hlavy, únava, závratě, nevolnost, bušení srdce, přibývání na váze, podrážděnost, úzkost, ztráta paměti, rozmazané vidění, mdloby, bolesti kloubů, deprese, neplodnost, ztráta sluchu a může také vyvolat následující onemocnění: nádory na mozku, MS (roztroušená skleróza), epilepsie, chronickou únavu, Alzheimerovu chorobu, diabetes, mentální deficit a tuberkulózu.

E338 - Kyselina fosforečná

Ta může způsobit podráždění kůže a očí. Používá se k výrobě solí kyseliny fosforečné amoniaku, sodíku, vápníku, hliníku a také v organické syntéze pro výrobu dřevěného uhlí a filmové pásky, dále pro výrobu žáruvzdorných materiálů, keramiky, skla, hnojiv, syntetických čistících prostředků, léků. Používá se též při  kovoobrábění a textilním a ropném průmyslu. Kyselina fosforečná se používá při výrobě vody nasycené oxidem uhličitým, a pro přípravu složek těsta. Již jsem zmínil diurézu, že kyselina fosforečná oslabuje vstřebávání vápníku a železa v těle, což může způsobit oslabení kostí a osteoporózu. Další nežádoucí účinky jsou žízeň a kožní vyrážka.

E330 - Kyselina citronová

Ta je široce rozšířena v přírodě a je používána ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Soli kyseliny citronové (citráty) se používají v potravinářském průmyslu, jako konzervační látky, stabilizátory, kyseliny, a v lékařských oborech - pro zachování krve.

Aroma - neznámé 

Jediná tajemná přísada Coca Coly, co jí dává originální aroma a chuť

E211 - benzoan sodný.

Používá se při výrobě některých potravin, jako anti-bakteriální a anti-houbové činidlo. Najdeme jej v džemech, ovocných šťávách a ovocných jogurtech. Nedoporučuje se pro astmatiky a lidi, kteří jsou citliví na aspirin. Studie provedená Peter Piperem na Sheffieldské Universitě ve Velké Británii zjistila, že tato látka způsobuje značné škody na DNA. Podle jeho slov, benzoan sodný, který je aktivní složkou v konzervantech nezničí DNA, ale deaktivuje ji. To může vést k cirhóze a degenerativním onemocněním, jako je např. Parkinsonova choroba.

Takže, pokud si neumíte představit život bez Coca Coly, využijte následující doporučení: 



Takže, Coca Cola je nesporně velmi užitečný produkt.
Rozhodně je určena pro dobré účely, ale ne na pití!
Zde je ještě shrnutí ve videu: AJ


Přidat.eu záložku Print

Vítejte na blogu o inovacích a zajímavostech! Tento blogový vesmír o technologiích 21. století, moderní architektuře, sci-fi, filmových novinách, alternativních přístupech a jiných zajímavostech je tu pro vás. Přejeme hezké počtení a díky za případné komentáře!

4 komentáře:

  1. Převzato z http://orgo-net.blogspot.cz/2013/05/mudr-petr-lukes-podnetne-rady-do-zivota.html

    Coca-cola je zdravá

    MUDr. Petr Lukeš: O parazitech, Coca-cole a jiné
    Když řeknu, že Coca cola je nejzdravější nápoj u nás, tak 90 procent lidí, kteří jsou zblblí podplacenými lékaři, se chytne za hlavu a myslí si něco o mé pomatenosti. Když chci psát nebo povídat o Coca cole, tak své tvrzení musím mít podložené, což se o mnohých pisatelích říci nedá.
    Já vypiju denně 2 litry coly. Nepředpokládám, že by doktoři byli tak hloupí sami od sebe, když vystudovali medicínu, a že by si nepamatovali, že například kyselina fosforečná je pro nás nejdůležitější kyselina na této planetě. Drží totiž genetický kód DNA, protože ta jediná je schopna tvořit esterické můstky, které drží šroubovici DNA, aby se nerozpadla. Kdybychom tu kyselinu neměli, budou se rodit různé zrůdy. Coca cola, která je kyselinou fosforečnou konzervovaná, nám vůbec neškodí, právě naopak.
    Další důležitou funkcí kyseliny fosforečné je její schopnost tvořit makroenergetické vazby v ATP, dále s glukózou a fruktózou a kyselinou pyrohroznovou. Při odštěpení jedné molekuly této kyseliny se uvolní energie 12 kcal, která je okamžitě zpracována pro další funkce a reakce v buňce (opakování pro lékaře).
    Rovněž s despektem je tvrzeno, že výborně vypucuje záchod a povolí šrouby. Zkoušel jsem to, ale není to pravda. Když chcete vypucovat varnou konvici, použijete na to ocet nebo kyselinou citrónovou, a nikdo vám neříká – kromě mne – že je to šméčko pro tělo.
    Kyselina fosforečná a fosfáty se dřív, kdy ještě nebyl farmaceutický průmysl tak hladný, používaly do mýdel, čistících prostředků a saponátů. Nyní se fosfáty pomalu odstraňují a do čistících prostředků a saponátů se dávají bioenzymy, které člověku škodí. Fungují totiž jako dráždidlo a alergen na sliznici dýchacích cest. Takže: když si kupujete prací prostředek, kde je psáno velkým písmem bez fosfátů, je velmi pravděpodobné, že si přivodíte alergii.

    Jakou cestou jsme v minulosti získávali kyselinu fosforečnou?
    No, ze stravy. Když jíte maso, tak ze stavby masa samého, ale i z buněk ostatní stravy, protože obsahují DNA. Coca-colu piju již od roku 1963, kdy jsem ji dostal jako odměnu za to, že jsem udělal přijímačky na zdejší gympl. Vím, že je to nejzdravější nápoj u nás, protože obsahuje kromě kyseliny fosforečné trávící fermenty, které jsou podobné wobenzymu.

    A za ten platíme velké peníze, když ho potřebujeme.
    Coca colu vymyslel v roce 1885 americký lékárník John S. Pemberton z Atlanty v Georgii a při výrobě mimo jiné použit extrakt z cocy a colových ořechů. Nápoj se prodával v okolních lékárnách jako „tonik stimulující mozek“. Kdo má trávící problémy jako například zvracení a nechutenství a dá si vyštěrchanou a mírně naředěnou ledovou coca colu, tak se mu udělá dobře. Bohužel přesto, že to lidé již vyzkoušeli, se nikomu nerozbřesklo. Že by si řekli, že na zanícený trávící trakt se dá šméčko a ono se to vyléčí...
    Dále by si měli doktoři vzpomenout, že naše kosti jsou složeny z 85 procent z fosforečnanu vápenatého. To je ohromná zásobárna vápníku a kyseliny fosforečné. A jak někdo tvrdí, že Coca cola odvápňuje, tento proces není tak jednoduchý. Protože naše kost je tvořena a odbourávána dvěma druhy buněk. Jedny se jmenují osteoblasty, které tu kost staví za pomocí alkalické fosfatázy. A dále máme osteoklasty, které kost odbourávají, a tuto reakci katalyzuje (spouští) kyselina citrónová.

    OdpovědětVymazat
  2. Protože čokoláda kyselinu fosforečnou neobsahuje, její obsah ihned po požití vyzvracíme, neboť naše vnitřní orgány zažijí "devastující útok cukru".

    OdpovědětVymazat